Restauracje kuchni europejskia w górach - Tatry
Liczne restauracje, które swoim wyglądem, stylem wnętrza oraz kuchnią nawiązują do słynnych alpejskich miejsc. Wiele z nich oferuje potrawy charakterystyczne dla wybranych regionów w Alpach jak Włochy, Szwajcaria, Francja. Jest to nieco inne spojrzenie na kuchnie góralską, które fantastycznie wkomponowuje się również w tatrzańskie krajobrazy. Restauracje alpejskie w górach serwują smaczne jedzenie – specjalnością kuchni alpejskiej są różnego rodzaju pierogi, founde, raclette, a także ziemniaki serwowane na kilka sposobów i mięsa – golonka, karczek, drób, jagnięcina. W restauracjach alpejskich niejednego gościa może zaskoczyć smak potraw i naprawę domowa atmosfera. Tutaj można poczuć się członkiem wielkiej alpejskiej rodziny.
Restauracje alpejskie w Tatrach specjalnością deserową serwowaną przez restauracje alpejskie w górach jest oczywiście gorąca czekolada i pyszne ciasta. Dla zwolenników napojów alkoholowych przygotowane są specjalne piwa sprowadzane z najbardziej popularnych rejonów Alp. W restauracjach istnieje możliwość zaaranżowania prawdziwego alpejskiego wesela. Zachęcają też do organizowania przyjęć urodzinowych oraz biesiadnych imprez firmowych. Wiele restauracji prowadzi także sprzedaż pamiątek oraz typowych dla regionów górskich drewnianych rzeźb. Dzięki licznym ozdobom obiekty są nie tylko restauracjami, ale też wspaniałymi galeriami sztuki.