Restauracja Lechalet Murzasichle
Lechalet to włoska rodzinna restauracja położona we wsi Murzasichle niedaleko Zakopanego. Prowadzona jest od 1991 roku przez rodzinę Graffi i od tego czasu stała się ciekawą alternatywą dla regionalnych karczm na terenie Podhala. Szefowie kuchni są rdzennymi parmeńczykami. Ich kuchnia posiada mocne wpływy z Emilii.
W restauracji można zjeść między innymi:
-
wysokiej jakości wędliny jak szynka parmeńska, coppa czy pancetta (po które właściciele jeżdżą do Włoch i kupują prosto od producentów)
-
tradycyjne pierożki z Emilii (Tortelli Erbetta) faszerowane ricottą, parmezanem i szpinakiem
-
wyjątkową polędwicę wołową, pieczoną w tradycyjnym piecu opalanym drewnem.
Warto również zwrócić uwagę na ofertę win, która została stworzona z wielkiej pasji szefów kuchni i ich przyjaciół.
Lechalet to butikowa restauracja z zaledwie kilkoma stolikami. Na wyjątkowe okazje lokal posiada również salę VIP (do 8 osób), która jest odizolowana od sali głównej i daje możliwość kameralnych spotkań.