Region Tatry portal turystyczny
Menu

PL
Moja lista
{fav_box_}

Udostępnij
Restauracje regionalne w Zakopanem
Jedzenie i picie Zakopane Restauracje regionalne
Restauracje regionalne
Usuń filtr

restauracja

Restauracja Zajazd Furmański Zakopane Pardałówka Idealne miejsce dla miłośników znakomitej kuchni oraz ...
restauracja

Pizzeria Adamo  w Zakopanem Pizzeria i restauracja „Adamo” to lokal, który od 1995 roku cieszy się ...
restauracja

Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór w Zakopanem Restauracja Regionalna to miejsce z podhalańską duszą. ...
restauracja

Góralski Browar Zakopane to przestrzeń gastronomiczno-eventowa w sercu Zakopanego na ostatnim piętrze ...

Co warto wiedzieć!
Restauracje regionalne w Zakopanem

Restauracje z kuchnią regionalną w Zakopanem

Zwiedzając świat i Polskę warto kosztować lokalnych smaków.Restauracje z kuchnią regionalną w Zakopanem dają możliwość spróbowania specjałów kuchni podhalańskiej. Nie ma się co oszukiwać, kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukaną, jednakże nie oznacza to, że nie jest smaczna. Wręcz przeciwnie. Pomimo tego, że niewiele się tu uprawiało, górale potrafili stworzyć ciekawe i dobre dania. Trzeba przyznać, że tradycyjna kuchnia góralska była i jest kaloryczna. Potrawy przyrządzało się głównie z kapusty, ziemniaków, mąki oraz tłuszczów zwierzęcych. Dzisiaj dania są bardziej urozmaicone, nie zmienia to jednak faktu, że nadal mają bardzo dużo z tradycji.

Oscypek w zakopiańskich restauracjach

Oscypki to sery, które wyrabiane są tylko i wyłącznie w bacówkach podczas letniego wypasu owiec. Jest to twardy, wędzony ser z mleka owczego, którego zawartość nie powinna być mniejsza jak 60%. Zakupisz go w bacówkach i budkach mijanych po drodze podczas spaceru. Warto go jednak spróbować w innych formach, które proponują zakopiańscy kucharze. W Restauracji Góralska Tradycja podawany jest na przystawkę w towarzystwie boczku i żurawiny. W podobnym zestawie zjesz go również w Karczmie u Fiakra lub Restauracji Halka. Oczywiście nie są jedyne to miejsca, w których podawany jest ten pyszny ser. Z racji na łatwy dostęp do tego produktu, większość restauracji i karczm mają go w swoim menu. Na przystawkę polecamy też moskole. Są to pyszne placki, które powstają z połączenia ugotowanych ziemniaków, mąki, wody i jajka.

Potrawy regionalne w zakopiańskich restauracjach. Gdzie dobrze zjeść?

Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach i łączeniu smaków. Potrawy regionalne w zakopiańskich restauracjach podawane są w tradycyjny oraz bardziej nowoczesny sposób. Nie zmienia się to, że bazę stanowią lokalne składniki. Jednym z nich jest kapusta, z której przyrządzana jest kwaśnica. Jest to popularna zupa, której koniecznie trzeba spróbować. Została wpisana na Listę produktów Tradycyjnych. Wyróżnia ją kwaśno-słony smak, jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. W Restauracji Przy Kominqu podawana jest z wędzonym żeberkiem i ziemniakami. Restauracja U Wnuka ma w swoim menu tradycyjną kwaśnicę z grulami i wędzonym żeberkiem. Będąc w Zakopanem koniecznie należy spróbować placka po zbójnicku, czyli dużego i cienkiego placka ziemniaczanego, podawanego z mięsnym gulaszem. Zjesz go m.in. w Restauracji u Wnuka, Restauracji Góralska Tradycja i Karczmie u Fiakra. Podstawą dań mięsnych była baranina i jagnięcina, które były najłatwiej dostępne. Warto wybrać się do Restauracji Zakopiańskiej, żeby spróbować giczy jagnięcej lub Restauracji Suichajsko, w której baranina podawana jest na kilka sposobów. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą restauracji regionalnych w Zakopanem. Zaplanuj swoją smakową ucztę.
copyright © 2020 Region Tatry - wszelkie prawa zastrzeżone. Przebywając na stronie akceptujesz Politykę prywatności serwisu Region Tatry